Svenskt artisteri lockar svensk publik till London

Svenska musikalartister som Niklas Andersson och Myrra Malmberg har tidigare spelat stora roller i musikalen The Phantom Of The Opera på Her Majesty’s Theatre i London. Nu är det Peter Jöbacks tur att lagom till sitt 30-årskarriärsfirande återvända till London för att axla huvudrollen Phantom i samma musikal. SvD’s Tobias Brandel antyder i sin artikel att det finns anledning att misstänka att producenterna i London väljer svenska artister i rollerna mest för att locka en del av de hundratusentals svenskar som varje år besöker London till ett teaterbesök. Han menar att den nationella stoltheten gör att vi svenskar ser svenskt när vi är i London. Andra artister som Nina Söderquist, Gunilla Backman, Fred Johanson, Peter Johansson och Carola har tidigare gjort stora roller i London. Vad tror ni? Är det svenska publiken eller Sveriges höga artistiska nivå som får producenter att välja svenskt?

1 svar på ”Svenskt artisteri lockar svensk publik till London

 1. Det är väldigt sällan som svenskar överhuvudtaget finns med i musikaler på West End. Bara två har någonsin spelat på National Theatre och haft teaterroller med repliker och de är inte ens nämnda i inlägget.

  Peter Johansson gjorde WWRY med bravur, men var aldrig ens i närheten av en riktig talroll (drama & teater) och Peter Jöback gjorde Witches of Eastwick, en föreställning som fick lägga ner i förtid (lite pga 9/11 och därav färre inresande turister).
  Icke att förglömma att Carolas insats var ett gästspel, inte ordinarie cast…

  Fred Johansson har medverkat i flera stora produktioner, men han är en av få som gjort återkommande insatser i mer än en uppsättning.
  Svenskarna är väldigt duktiga sångare och dansare, men de faller ofta på språket när det gäller talroller.

  Jag tror inte att de medvetet väljer svenskar för att locka svenskar.. Inresande svenskar är så få jämfört med alla japaner, ryssar, amerikaner och tyskar att det är marginellt. Hade det varit en medveten strategi, hade det varit fler svenskar arbetande i London än vad det är.

  Alla skandinaver som besöker London går inte på musikal heller. Många åker för fotbollsevenemang, tennis och mässor.

Kommentarer är stängda.