Chess blir nästa musikal på GöteborgsOperan

Tio år efter premiären i Stockholm kommer Benny Anderssons och Björn Ulvaeus succémusikal till Göteborg. 2002 hade Chess på svenska, i bearbetning av Lars Rudolfsson, premiär på Cirkus i Stockholm.

I den vevan gjordes försök att få den populära musikalen till Göteborg. Försöket stupade på att tekniken inte räckte till. Sedan dess har Göteborgsoperans tekniska möjligheter förbättrats avsevärt och den 8 september nästa år – drygt tio år efter premiären i Stockholm – är det alltså dags för den publikdragande musikalen att gå upp i Göteborg.

Med Elaine Paige och Tommy Körberg i några av huvudrollerna hade Chess premiär i London 1986. För att sätta upp Chess på svenska krävs tillstånd från Benny Andersson och Björn Ulvaeus som skrev originalet tillsammans med Time Rice.

Förhandlingen om rättigheterna har förts av Görel Hanser som jobbat med herrar Andersson och Ulvaeus sedan Abba-tiden. Görel Hanser är väldigt är nöjd med att Chess sätts upp på Operan i Göteborg,

– Absolut, det är en fantastisk musikal med fantastisk musik som verkligen förtjänar att leva vidare, säger hon.

Föreställningen i Göteborg regisseras av Mira Bartov som är professor i musikdramatisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Det blir hennes första uppsättning på Göteborgsoperan.

När Chess spelades i Stockholm återfanns Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Anders Ekborg och Per Myrberg i några av de bärande rollerna. Vilka som tar över i Göteborg återstår att se.

Den 21–23 november hålls audition på operan.

http://www.gp.se/kulturnoje/scenkonst/1.752210-chess-blir-nasta-drag?ref=fb

1 svar på ”Chess blir nästa musikal på GöteborgsOperan

Kommentarer är stängda.