Next to normal

Lisa Nilsson och Bruno Mitsogiannis i Next to normal. Premiär på Stora scenen 21 september 2012.

Foto: Petra Hellberg

Recension av ”Next to Normal”

Den plockade hem Pulitzer-priset, sedan dess är den flitigt spelad. Nu har musikalen ”Next to normal” av Tom Kitt och Brian Yorkey gått upp på Stockholms stadsteater med musikaldebuterande Lisa Nilsson i huvudrollen. Den handlar om en familj som kämpar med moderns bipolära sjukdom, det som tidigare hette manodepressivitet. David Richter har sett den.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5279544

Webbradio: http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4162701

Sensationell Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är sensationellt bra i musikalen ”Next to normal”. Här visar sångerskan att hon också har en scenisk auktoritet och gör en suverän tolkning av den krisande Diana.

http://www.svd.se/kultur/sensationell-lisa-nilsson_7521266.svd

Lisa Nilsson och Anna Hansson i ”Next to normal” på Stockholms stadsteater.
Foto: Petra Hellberg

Ett lika gripande som mäktigt musikdrama

Att Lisa Nilsson sjunger fantastiskt visste vi. Här tar hon ett stort steg som skådespelare. I en mångbottnad musikal kring sorg och psykisk sjukdom.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/live/article15485543.ab

Ger tyngd Dan Ekborg och Lisa Nilsson är mycket bra i rollerna som ett amerikanskt förortspar.
Foto: Petra Hellberg

Två lisor för själen

Pulitzerprisade musikalen Next to normal som kan beskrivas som ett möte mellan John Cassavetes rulle En kvinna under påverkan och radiostationen Bandit rock. Distat musikalrasp samsas med ett psykologiskt drama om bipolär sjukdom och spädbarnsdöd.

http://www.expressen.se/kultur/scen/tva-lisor-for-sjalen/

Albin Flinkas och Anna Hansson i Next to normal. Premiär på Stora scenen 21 september 2012.Fredrik Lycke och Lisa Nilsson i Next to normal. Premiär på Stora scenen 21 september 2012.
Fotograf: Petra Hellberg

”Next to normal” på Stockholms stadsteater

Broadwaysuccén om psykisk sjukdom och pillerknaprande lämnar DN:s recensent märkligt oberörd – trots en utmärkt skådespelarensemble med Lisa Nilsson som känslomässigt centrum.

http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/next-to-normal-pa-stockholms-stadsteater

Lisa Nilsson i Next to normal. Premiär på Stora scenen 21 september 2012.Dan Ekborg i Next to normal. Premiär på Stora scenen 21 september 2012.
Fotograf: Petra Hellberg

Gripande musikal med tryck och skönsång

Det finns mycket av återhållen smärta i mötena mellan Lisa Nilsson som Diana och sonen Gabriel i Bruno Mitsogiannis gestalt. En ömsesidig tilltro kännetecknar samspelet mellan Dan Ekborgs pappa och Anna Hansson som dottern Natalie.

http://cora.se/post/32112801515/gripande-musikal-med-tryck-och-skonsang

Lisa Nilsson är strålande.
Foto: Petra Hellberg

Lisa Nilsson lysande i mörk musikal

Musikalen Next to normal är allt annat än trallvänlig till sitt innehåll. Här behandlar Brian Yorkey, som står för manus, ämnen som sorg och depression. Den fick 2010 års Pulitzerpris med motiveringen att den vidgade musikalers ämnessfär.

http://www.sn.se/kulturnoje/2.737/1.1558725

Next to normal på Stockholms Stadsteater

Tänk om livet vore lite mer musikal! Att man fick brista ut i sång, med stämmor och allt, ackompanjerad av stor orkester när något gått ens väg. Eller kanske ännu hellre – när saker och ting inte gått alls? Det sistnämnda har upphovsmännen till Next to Normal, Tom Kitt och Brian Yorkey, tagit fasta på när det gjort rockmusikal av hur det är att leva med en bipolär sjukdom. Alla i omgivningen påverkas. Inte bara den som är sjuk.

http://kulturkoll.se/?p=2107

https://i0.wp.com/teatermagasinet.se/wp-content/uploads/2012/09/nexttonormal.jpg?w=584
Foto: Petra Hellberg

Next to Normal kryper under skinnet – går inte att värja sig emot

Next to Normal är en rockmusikal som träffar klockrent – jag tror ingen kan se den oberörd. Den yttre handlingen handlar om en familj där en av familjemedlemmarna har en psykisk sjukdom, vilket påverkar alla i familjen. Familjemedlemmarna gör sitt yttersta för att hålla uppe ett sken av normalitet.

http://teatermagasinet.se/?p=5566

Next to normal på Stadsteatern – stark upplevelse och enastående ensemble

Broadwaymusikalen Next to normal från 2008 tilldelades 2010 år Pulitzerpris. Stockholms stadsteaters uppsättning lever definitivt upp till de förväntningar som priset kan medföra.

http://kulturbloggen.com/?p=60861