William – prisad, svensk och kaxig musikal om Shakespeare sätts upp i Malmö, Östersund och Stockholm

Tidigare i höstas tilldelades skådespelaren och sångaren Jonas Nerbe som förste svensk, pris för bästa artisteri på USAs största teater festival, The New York International Fringe Festival. Jonas van priset för sin engelska uppsättning ”William”. I vår spelar han med ”William” i Stockholm, Malmö och Östersund.

”William” spelades 5 gånger i augusti på SubCulture, Bleekerstreet 45 med en amerikansk stråkkvartett direkt från Julliard School i New York. ”William” rosades av både press och publik. Det gav honom ett pris för bästa artisteri och det var hård konkurrens av 187 pjäser och ca 1000 andra artister som medverkade på festivalen i augusti.

– Vi vill bringa denna musikal även till svensk publik på engelska, säger skådespelaren och sångaren Jonas Nerbe. Det är något annat att få höra dessa sonetter och texter på originalspråk. Det intressanta är att berättelsen gör att de normalt ganska svåra sonetterna blir lättbegripliga då de befinner sig i denna spännande berättelse och driver handlingen framåt, fortsätter Jonas som även är konstnärlig ledare för StockholmsMusikTeater (SMT).

Genom samarbetet med Jan-Erik Sääf och regissör Andreas Boonstra har de under senaste åren skapat flera helaftonsmusikaler där ibland uppsättningen ”William”.

– Vi tror att det är viktigt att genren utvecklas genom att man skapar ny musikteater. Det är kreativt, spännande och otroligt kul, säger Jonas. ”William” har en enorm potential att kunna spela utomlands. Vi jobbar nu för fullt tillsammans med Åsa Edgren VD för Loco World med världen som spelplats. Att vi har något att komma med har vi ju fått bekräftat genom att både publik och press har reservationslöst uppskattat vårt sätt att göra musikteater, fortsätter Jonas.

Jonas och den amerikanska stråkkvartetten är inbjuden att sjunga utdrag ur ”William” på Shakespearefestivalen i Boston den 23 februari. I år fyller Shakespeare 450 år. Vi tror att det blir ett bra år!

Spelplan:

 • Söndag 23/2 Shakespearefestivalen Jordan Hall i Boston, USA
 • Lördag 1/3 kl 19.30 Victoriateatern – Malmö
 • Söndag 2/3 kl 19.30 Victoriateatern – Malmö
 • Tisdag 11/3 kl 19.00 Storsjöteatern – Östersund
 • Torsdag 13/3 kl 19.00 Boulevardteatern Götgatan 73 – Stockholm
 • Torsdag 20/3 kl 19.00 Boulevardteatern Götgatan 73 – Stockholm
 • Torsdag 27/3 kl 19.00 Boulevardteatern Götgatan 73 – Stockholm
 • Torsdag 3/4 kl 19.00 Boulevardteatern Götgatan 73 – Stockholm
 • Torsdag 10/4 kl 19.00 Boulevardteatern Götgatan 73 – Stockholm
 • Torsdag 24/4 kl 19.00 Boulevardteatern Götgatan 73 – Stockholm
 • Onsdag 6/8 Hamlet Scenen på Kronoborgs Slott – Danmark
 • Torsdag 7/8 Hamlet Scenen på Kronoborgs Slott – Danmark

Biljettbokning Boulevardteatern biljett@boulevardteatern.se
www.ticnet.se 08-642 98 00
Biljettpris 270 kr
Föreställningens längd 2.15 med 20 paus.

För mer information om The New York Fringe Festival: http://www.fringenyc.org/ StockholmsMusikTeater: www.stockholmsmusikteater.nu

Trailer från NY: https://www.youtube.com/watch?v=cthLx-iOLFo

Jonas Nerbe https://www.youtube.com/watch?v=aupqd16fn_M

Presskontakt: Anette StåhlEnmusa Music Tel: 0707 180 120 eller anette@enmusamusic.com