From Sammy With Love

Karl Dyall och Rennie Mirro i From Sammy with love. Urpremiär 16 augusti.

Detta är en föreställning som växer under tiden man ser den. Jag kände inte till så mycket om Sammy Davis Jr eller hans tragiska liv innan föreställningen och jag känner säkert bara till en bråkdel nu efter.

Föreställningen har en bra blandning med dans, sång, berättande och teater. Varken Rennie Mirro eller Karl Dyall spelar Sammy, utan de turas om att vara honom genom att omväxlande ha en hatt på huvudet, medan den andra spelar olika roller som Sammys pappa och hans svenska fru May Britt Wilkens.

Detta blandar Dyall och Mirro med anekdoter och glimtar från sina egna liv som en reflektion till Sammys. Både Karl och Rennie har ju vuxit upp med en vit mamma och en svart pappa. I Rennies fall så bodde han inte hos sin biologiska pappa, utan växte upp som den enda mörkhyade i en familj med två vita systrar (Sarah & Zoie Finer).

En av de starkaste ögonblicken i föreställningen är när Rennie berättar om sin egen skilsmässa och om hur han då tyckte att han svek sin egen son. Detta berättar han både med ord, men även i en kraftfull arg och ledsen steppdans.

Både Dyall och Mirro är mycket duktiga dansare som de tidigare visat upp i succén Singin in the rain, men de är synnerligen bra sångare som de visar upp i numren ”I’ve gotta be me” och ”What kind of fool am I”.

Om ni inte hinner se föreställningen, vilket jag absolut tycker att ni ska, så kan ni alla fall gå förbi Stadsteatern och köpa föreställnings cd’n för en billig peng i biljettkassan. Cd’n innehåller musiken plus ett antal monologer och dialoger (skrivna av Jonna Nordenskiöld) direkt hämtade ur föreställningen.

From Sammy With Love spelas på Stora Scenen på Kulturhuset Stockholms Stadsteater till och med den 16 juni 2014. http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Evenemang/From-Sammy-with-love/

Medverkande: Karl Dyall & Rennie Mirro
Kapellmästare: Joel Sahlin
Musiker: Magnus Anderfjärd, Johan Bengtsson och Carl Flemsten
Manus och regi: Jonna Nordenskiöld
Scenografi och kostym: Sven Haraldsson
Ljus: William Wenner
Ljud: Ola Stenström
Ljud: Lina Nilsson
Koreografi: David Dalmo
Mask: Patricia Svajger.

Trailer från Kulturhuset Stadsteatern
http://streamio.com/api/v1/videos/502e0a4611581e6c3f001a84/public_show

Karl Dyall och Rennie Mirro – Yes i can
http://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio?video_id=2246903

Karl Dyall och Rennie Mirro – Once in a lifetime
http://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio?video_id=2246891

Karl Dyall och Rennie Mirro om identitet, utanförskap och Sammy Davis
http://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio?video_id=2246892

https://i0.wp.com/kulturhusetstadsteatern.se/imagevault/Media/10fcz7ne6h0ob7scxt6f/0000084200061.jpg?resize=530%2C358
Foto: Carl Thorborg