Billy Elliot på Folketeateret i Oslo.

Teaterpremiere:  «Billy Elliot»

http://www.vg.no/rampelys/teateranmeldelser/teaterpremiere-billy-elliot/a/23299156/

BILLY ELLIOT

http://josteingranly.no/?p=1289

Stortalentet Kevin (12) headhuntet til «Billy Elliot»

http://www.vg.no/rampelys/teateranmeldelser/stortalentet-kevin-12-headhuntet-til-billy-elliot/a/23298636/

Danser seg vekk fra Thatcher

http://www.dagsavisen.no/kultur/alle-anmeldelser/andre-anmeldelser/danser-seg-vekk-fra-thatcher/

Billy Elliot med lokale skuespillere

Video: http://www.ringblad.no/video/article7516270.ece

hämta

Billy Elliot in Norway: Oslo has a new Dancing Queen‏

http://www.musicalnieuws.nl/album/cat/370

Ringerikinger glitret på scenen

http://www.ringblad.no/kultur/article7592699.ece

Billy Elliot: Noe for hele familien!

http://puls.no/16965.html

Må oppleves!

http://www.ringblad.no/kultur/article7593282.ece

Spiller Billy med stor troverdighet

http://www.aftenposten.no/kultur/anmeldelser/Spiller-Billy-med-stor-troverdighet-7712816.html

Billy Elliot: Vakkert

http://revoltmedia.no/billy-elliot-vakkert/

dream

NRK P1+ Premiereløvene Andreas Diesen og Rune Alstedt har sett forestillingen ”Billy Elliot på Folketeateret. Her er anmeldelsen:

En barnestjerne er født
En musikal bygget på filmen om Billy Elliot, den lille gutten som vokser opp under gruvearbeiderkrisen i England på åttitallet, må jo bli spesiell. Den form for arbeidsledighet og samfunnskrise som skildres som bakteppe i denne historien er jo nokså ukjent for unge nordmenn. Så forestillingen blir da også et historisk dokument for nye generasjoner. Og i dette streikelammete miljøet er det Billy får sine drømmer tent.
Det handler om lille Billy med gruvearbeidene far, som ønsker at Billy skal bokse, men Billy utvikler interessen for å danse ballett.
For å begynne et sted, musikken som jo er ukjent for de fleste nordmenn, er skrevet av selveste Elton John og er kjempebra. Så bare den er et pluss. Og da er det guttungen da, som er kjernen i musikalen.

Bena plantet i musikaltradisjonen
Kevin Haugan står på trygge bein, godt plantet i musikaltradisjonen, har danset siden han kunne krype og gå, og han viser seg også å ha en habil sangstemme. Han imponerer selvfølgelig med sine prestasjoner og er også meget overbevisende i spillescenene.
Faren spilles med stort trøkk av Nils Ole Oftebro, som virkelig klarer å vise oss den dype skuffelsen når sønnen ikke vil trekke i boksehansker og kortbukse å bevege seg rundt på kanvasen, men heller gjøre plieer, piruetter og arabesquer.

Stor kraft i stemmen
Hilde Lyrån er frodig som danselærerinnen som skjønner at Billy er en sjelden plante i et gruvearbeidermiljø, og hjelper ham å finne frem til den Billy han vil og må være. Hun er både røff, hardhudet og øm på samme tid. Og scenene i danseskolen er herlige. Praktfulle var også ballettjente.
Og Janny Hoff Brekke som bestemoren er praktfull samtidig som hun nesten er karikert i sin gebrekkelige gestalt. Ellers må broren til Billy, spilt av Benjamin Helstad berømmes for å skape en skikkelig nyansert figur av noe som lett kunne blitt en klisje.

Et håndplukket ensemble
Ensemblet er håndplukket, både de voksne og barna, og utfyller det noe dystre scenebildet noen komiske glimt i blant, selv om et par av herrene dessverre overspiller noe.

Det er mange flotte sang og dansenummer i forestillingen, noen virkelig gripende, og noen rett og slett dødsimponerende, som svanesjønummeret der unge Billy danser med den voksne utgaven av seg selv, og selvfølgelig er nummeret Elektisk en maktprestasjon av unge Haugan.
Og nummeret der Billy og hans venn Michael kler seg ut, tar på seg steppeskoene og ellers tar den helt ut, er en festlig fargeklatt av et nummer der ingenting er galt.

Gode stemningsbilder
Regissør Linn Olsen og koreograf Tomas Adrian Glans utfyller hverandre godt og skaper stemningsbilder som imponerer. Folketeatrets scene er ikke bare enkel å spille på med sin storhet, men deres visuelle løsninger er til tider mektige og nesten farlige.
Det er tøffe tider som skildres, med streik og politivold, og opptrinnene funker. Med altså er par minus for overspill,
Vi har et problem i blant, og det er lydbildet i ensemblenumrene, der er lydmiksen så ujevn at sangen drukner i de voldsomme musikkarrangementene til Atle Halstensen, og viktig tekstinnhold forsvinner.
Og av samme grunn får man ikke helt med seg oversettelsene, men det er kanskje bevisst gjort av Halstensen ettersom det er ham som står for oversettelsene også.
Men om man skal trekke en konklusjon er det at en barnestjerne er født i en forestilling som er litt komplisert for de aller minste, men som familieforestilling for noe eldre barn er dette spennende og midt i blinken.

Konklusjon
Noe overspill, men mye flott skuespill også, barna i forestillingen får spesiell ros her, men vi er altså noe fortvilet over lydbildet som trekker noe ned, så vår terning har 5 øyne.
Altså en trygg og sterk femmer.

Faktaboks.
Billy Elliot på Folketeateret
Produsent: Senekvelder
Tekst: Le Hall
Musikk: Elton John
Regi: Linn Olsen
Koreograf: Tomas Adrian Glans
Musikalsk ansvarlig: Atle Halstensen
Med: Kevin Haugan, Nils Ole Oftebro, Hilde Lyrån

Foton: Scenekvelder