Billy Elliot får Sverigepremiär

Musikalen Billy Elliot sätts för första gången upp i Sverige genom ett unikt samarbete

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm och Malmö Opera sätter upp musikalen Billy Elliot i ett unikt samarbete. I samband med detta erbjuds en förberedande utbildning för unga talanger tillsammans med dansskolan Base23. Sverigepremiären för Billy Elliot blir i februari 2016.

Billy Elliot, den hyllade och prisbelönta West End-uppsättningen om en ung pojkes kamp för sin dröm att bli dansör, med musik av Elton John, får Sverigepremiär 2016 i ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Malmö Opera och dansskolan BASE23.

– Det är dröm att få sätta upp Billy Elliot för en svensk publik. Det är en av de främsta musikalerna som gjorts de senaste 10 åren. Och jag är väldigt glad över detta samarbete med Malmö Opera som idag är en av de ledande musikteatrarna i Skandinavien. Och för samarbetet med Base23. De bedriver en unik verksamhet för barn och unga av absolut toppkvalitet, säger Benny Fredriksson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

– Jag är oerhört glad över att ha säkrat rättigheterna till Billy Elliot, det är en strålande musikal som har allt – bra berättelse, fantastisk dans, underbar musik, säger Bengt Hall, teaterchef Malmö Opera,

– Vi är jätteglada över att ha fått förtroendet att stå för utbildningen i det här samarbetet, säger Anneli Alhanko, grundare och konstnärlig chef Base23.

Musikalen Billy Elliot, som är baserad på filmen Billy Elliot, hade urpremiär på West End i London 2005 med musik av Elton John. Regissör för den svenska uppsättningen blir Ronny Danielsson, Sveriges ledande musikalregissör. Han är knuten till Malmö Opera där hans senaste uppsättning är publiksuccén Doktor Zjivago. Ronny Danielsson har även gjort flera uppsättningar för Stockholms stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern, senast hyllade Ronja Rövardotter.

Billy Elliot kommer att ha Sverigepremiär på Malmö Opera i februari 2016 och får en ny premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm första mars 2017.

Utbildningen vänder sig till pojkar i åldern 10-12 år. Ansökan till utbildningen inom dans, sång och teater sker genom en audition på Kulturhuset Stadsteatern. Sex av de som går utbildningen kommer att alternera i de två huvudrollerna som Billy och Michael.

Källa: Pressmeddelande från Kulturhuset Stadsteatern

http://www.svd.se/kultur/billy-elliot-satts-upp-i-sverige_4315545.svd

http://blogg.sydsvenskan.se/dygnetrunt/2015/02/06/billy-elliot-far-sverigepremiar-i-malmo/

http://www.vk.se/1380573/billy-elliot-satts-upp-i-sverige

http://www.expressen.se/kvp/noje/malmo-opera-satter-upp-billy-elliot/

http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Evenemang/Audition/

"Billy Elliot" går på Det Ny Teater i Köpenhamn just nu. Foto: Miklos Szabo
”Billy Elliot” går på Det Ny Teater i Köpenhamn just nu. Foto: Miklos Szabo