American Idiot liknar en klassisk rockopera
Kring millennieskiftet var trallvänliga Californska pop-punk-band som Green Day, The Offsprings och Blink 182 en betydande del av det kommersiella amerikanska musikutbudet. Albumet American Idiot – som kom 2004, strax efter det att Cali-punkens framgångar hade ebbat ut – har gjort Green Day till ett mer minnesvärt rockband än någon av deras kollegor.
http://www.skanskan.se/article/20150208/NOJE/150209466
Höjdpunkterna haglar i hitopera
Någonstans i mitten av första akten blir huvudpersonen Johnny kysst. Han skälver till, knappt märkbart, men den där subtila darrningen får mig ändå att dra efter andan. Det får jag tillfälle att göra många gånger under den här föreställningen, som lika mycket är en rockspelning med det tajta bandet mitt på scen och ljuseffekter och videoskärmar som för tankarna till en arenakonsert.
http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/hojdpunkterna-haglar-i-hitopera/
American Idiot ösig teaterkonsert
Malmö opera fortsätter att sätta upp nya musikaler som inte är spelade i Sverige tidigare. I helgen var det premiär på American Idiot. Musikalen som bygger på Punkrockbandet Green Days album med samma namn, om frustrationen över George Bush, krigshetsen och medievärlden på 00-talet efter 9/11 i USA.
”American idiot” på Malmöoperan
Green Day-musikalen ”American idiot” är inte så dum som man kan tro. Det handlar om ungdomars jakt på identitet och sångarna övertygar och ensemblen är stabil, skriver Johanna Paulsson.
http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/american-idiot-pa-malmooperan/
foto: Malin Arnesson
Musikalmars!
Soppteatern har alltid varvat klassisk talteater med mer spralliga upptåg som improvisationsshower och revyer. Under min ledning har vi också utforskat konceptet lunchmusikal. Förra årets Den allvarsamma leken-med andra ord, i toner, blev en stor framgång och har förutom fulla soppsalonger även underhållit publik på den betydligt större Klarascenen och Parkteatern. CD-skivan med alla sånger från föreställningen finns sedan förra veckan tillgänglig på Spotify!
Samma upphovsmän och ensemble som i Den allvarsamma leken ger sig nu i kast med en av världens mest älskade och engagerande myter, Orfeus och Eurydike. Det har blivit en stenhårt rimmad, varmt komisk och romantiskt sorglig kärlekshistoria med förhinder. Premiär 13 mars!
Och apropå musikal så har jag det stora nöjet att presentera en av våra allra största artister i genren. Gunilla Backman har spelat de flesta stora musikalroller i West End, Tyskland och i Sverige. Allra mest känd är hon för sin huvudroll i Björn och Bennys Mamma Mia! I den exklusiva minishowen One voice bjuder hon på en personlig resa i Barbra Streisands musikaliska värld. Premiär på Soppteatern 10 mars.
Ginger & Freds påtvingade möte med Victor Molino Sanchez och Elin J. Kortesalmi återkommer äntligen till oss för den som längtar efter ännu mer musikal. Lider du av musikalfobi? Lugn, det finns sju andra föreställningar att välja på i denna marsmeny!
Albin Flinkas Konstnärlig ledare Klara Soppteater
http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Klara-Soppteater/
Brel möter Piaf – Rebellen och sparven:
Till Piaf och Brel med kärlek
http://www.kultursidan.nu/?p=18785
Frustande känslor och svärta
http://www.nt.se/kultur-noje/frustande-kanslor-och-svarta-10694990.aspx
Foto: Ann-Charlotte Sandelin