Little Town Liars

Detta är första och förhoppningsvis sista musikalen jag faktiskt glömmer att blogga om. Eller rättare sagt först hann jag inte, sedan glömde jag helt av det och till slut blev det nästan pinsamt att recensera den. Men en sådan här unik musikal behöver verkligen omnämnas, så bättre sent än aldrig, som man brukar säga, här kommer recensionen av Little Town Liars;

Little Town Liars är en musikalkomedi skapad av kompositören och regissören, Joshua Hopton-Stewart från Nya Zeeland. Den uruppfördes som en del av New Zeeland Fringe Festival 2013 för en utsåld teaterpublik på BATS Theatre i Wellington, där den valdes som ”Pick of the Fringe” och vann priset för Bästa Ensemble. Med en helt ny svensk, skotsk, irländsk, amerikansk, polsk, brittisk och nyzeeländsk team sattes Little Town Liars upp i Stockholm under Halloween 2017!

Musikalen spelas helt och hållet på engelska och utspelar sig under Halloweenhelgen i Louisiana 1956. Musikalen börjar med att de två syskonen Jake & Belinda och deras väninna Shirley försvinner i skogen, under den årliga Halloweenfestivalen och återkommer först tre dagar senare. När de tre sedan ska försöka förklara var de har varit, berättar Shirley att de blev bortförda av utomjordingar. Vidare in i handlingen blir stans värsting Billy och stans oskuld Ruth påkomna tillsammans, de två förklarar att de också har blivit bortförda av utomjordingar. När Ruth sedan visar sig vara gravid, är det på nytt utomjordingarna som är de skyldiga, likaså när den galna Donnas katt hittas mördad…

Finns det över huvud taget några utomjordingar? Var gjorde Jake, Belinda & Shirley i skogen? Vem är egentligen fadern till Ruths ofödda barn och framför allt vem mördade Donnas katt och varför? Detta är några frågor som du får besvarade i denna sevärda enaktare på 60 minuter. Den spelas på mycket bra engelska och har inte alls den svengelska klangen som ofta förekommer när svenskar försöker agera. Ensemblen agerar också väldigt bra och alla gör gör sina roller till levande karaktärer. Även låttexter och musik är synnerligen bra och påminner på vissa håll om Sondheim och speciellt Into the Woods.

Jag hoppas att produktionsbolaget Yellow-Shaped, med Joshua Hopton-Stewart i spetsen, sätter upp denna musikal även nästa Halloween, så ännu fler personer får möjlighet att se denna underbara lilla produktion, men även att de fortsätter att sätta upp helt nya engelskspråkiga musikaler.

Jennie Backman 2017-12-15

Writer & Director: Joshua Hopton-Stewart
Production Manager: Jennifer A. Svensson Tovrea
Costume Coordinator: Sonia Braska
Musical Supervisor: Johan Mörk
Casting Assistant: Emily Simpson
Piano Accompanist: Stina Boberg

The Narrator: Tova Sundén
Jake Austin: Kalle Thunell
Belinda Austin: Susanna Joy Sempill
Shirley Harris: Isabella Sjööns
Billy Peterson: Joakim Tidermark
Ruth Sanders: Elin Ledenvik
Sheriff Tony Sanders: Olof Berg
Mayor Edward Austin: Niall Balfe
Mrs. Paula Austin: Johanna Ström
Mrs. Marge Nickies: Penny Black
Dr. John Nickies: Joshua Hopton-Stewart
Donna Gregson: Jasmine Heikura

Hemsida: http://yellowshaped.com
Facebook: https://www.facebook.com/yellowshaped
Instagram: https://www.instagram.com/yellowshaped
Twitter: https://www.twitter.com/yellowshaped