Sverige har också en American Idiot – i musikalform…

Sverige har också en American Idiot – i musikalform

För 24:e gången har elever och lärare från Viktor Rydbergs tre gymnasieskolor gått samman för att sätta upp en musikal. I år presenteras ​American Idiot​, som har premiär på Maximteatern i januari. Musikalen lyfter några av de mest kontroversiella ämnena just nu, såsom Trump, drogmissbruk, stängda gränser och abortfrågan, och manar till revolution.

American Idiot är en musikal skapad utifrån Green Days album med samma namn. Det fartfyllda och känslosamma albumet ger musikalen en råhet och energi som väcker publikens innersta rebell till liv. Föreställningen brinner av känslor och åsikter, och i centrum står Johnny, som fylld av ilska gentemot den politiska styrningen, och världen i allmänhet, lämnar sin småstad för att skapa en egen revolt. Produktionen är från början tänkt att kritisera George W. Bushs regering, men har skrivits om till att bli mer aktuell än någonsin tidigare…

“När jag först fick höra att årets musikal var American Idiot av Green Day kände jag att det inte kunde bli bättre. Musiken har en enorm energi; det kommer att bli ett sanslöst tryck! Det är också otroligt spännande att se hur alla grupper, från scenografer och marknadsförare till musiker och dansare, samverkar för att skapa en grymt bra föreställning.”
– Paul Rietz, som spelar rollen som Johnny

Skolans musikal har varit en tradition sedan 1995, då den sattes upp som en amatörföreställning i en aula på Viktor Rydberg Djursholm. Idag har den vuxit till en av de mest omtalade skolmusikalerna i Sverige och har haft roller spelade av artister som idolvinnaren Erik Grönwall och uppstickaren Rhys Clarstedt. Handledda av lärare med år av erfarenhet sköter eleverna allt från ensemble och orkester, till kostym, smink, scenografi och marknadsföring.

American Idiot har tidigare satts upp på Broadway med strålande recensioner. För Viktor Rydbergs Gymnasium blir det en efterföljare av publiksuccér såsom Fame, som med fullsatta rader gav tre extraföreställningar, och Dracula, som sågs av fler än 6000 personer.

Musikalen American Idiot visas på Maximteatern den 12-21 januari. Biljetter finns att köpa på https://www.ticketmaster.se/artist/american-idiot-tickets/965518

Läs mer om saken här