Godspell på Cirkus 24/3

Godspell är en musikal i samma anda som Hair och Jesus Christ Superstar, med musik av den mångfaldigt Grammy- och Oscarsvinnande Stephen Schwartz känd för bland annat musikalerna Wicked och Pippin. Det är en tidlös berättelse om vänskap, lojalitet och kärlek, med några av Sveriges bästa unga artister.

Handlingen i Godspell är baserad på en rad liknelser ur framför allt Matteusevangeliet. En  grupp unga människor hjälper Jesus att berätta olika kända bibliska historier genom att lekfullt blanda olika upptåg, berättarsätt och en stor dos komik. 

Godspell skrevs 1971, är verkligen ett barn av sin tid och det finns stora likheter med både ovannämnda Hair och Jesus Christ Superstar, men även med Stephen Schwarts tidiga verk Pippin. Musikalen är en ensemblemusikal och har egentligen inga huvudroller eller biroller, utan alla är på scenen hela tiden, inklusive musikerna.

De enda namngivna på scenen är Judas (som även spelade Johannes Döparen) och Jesus. Alla de andra medverkande använder sig av sina egna förnamn. Det är en mycket livfull och mångfacetterad ensemble, med otroligt starka röster, där det egentligen enda kända namnet är sångerskan Linda Pritchard. Ensemblen verkar som ett mycket sammansvetsat gäng och ser ut att ha väldigt roligt på scenen.

Jag har sett en tidigare uppsättning av Godspell, utomhus på Parkteatern sommaren 2002. Det är inte mycket likheter mellan dessa två föreställningar, förutom den väldigt bra och medryckande musiken. Några bra låtar att nämna är Prepare Ye The Way of the Lord, Day By Day, All for the Best, Light of the World och We Beseech Thee.

Jag mindes inte mycket av handlingen sedan 2002 och det kan ju förklaras av att handlingen mestadels består av liknelser, musik, sånger och passionshistorien. Ljudmixen var väldigt bra och för en gång skull så överröstade inte musiken sångarna, så man hörde texterna väldigt bra i alla låtar. Jag kan heller inget annat än att hylla både regi, koreografi, scenografi, ljus och kostym.

Det är en kort musikal på 120 minuter, inkl 20 minuters paus, så strax över 90 minuters aktiv speltid plus applådtack och extranummer.

Jennie Backman 2018-03-25

Fotograf: Malin Arnesson & Lotta Heinegård

UPPHOVSPERSONER
Musik & nya texter: Stephen Schwartz
Idé och originalregi: John-Michael Tebelak
Förlag: Nordiska ApS Köpenhamn.

ROLLER & MUSIKER
Jesus Jonathan Tufvesson Larsson
Johannes Döparen Andreas Gyllander
Christopher Christopher Ek – bas
Efraim Efraim Törnfeldt – gitarr
Emmie Emmie Asplund
Fredrik Fredrik Vahlgren
Joel Joel Mauricio Isabel Ortiz
Kajsa Kajsa Borg
Linda Linda Pritchard
​Mathilda Mathilda Fritzell – gitarr
Nicklas Nicklas Thelin – cover gitarr
Per Per Svenner – trummor
Stina Stina Nordberg
Thomas Thomas Bay – piano
Swing Melker Sörensen.

PRODUKTIONSTEAM
Svensk text: Sven Hugo Persson
Scenografi: Frida Arvidsson
Kostym: Maria Gyllenhoff
Ljus: Mikael Kratt
Regi & koreografi: Roine Söderlundh
Kapellmästare: Thomas Bay