Macken på Cirkus

Macken – Roy’s & Roger’s Bilservice visades på TV första gången hösten 1986. Serien gjorde Galenskaparna och After Shave folkkära. Sista avsnittet i serien sågs av 3,6 miljoner tittare. Därefter har serien repriserats ett antal gånger i SVT och haft över miljonen tittare varje gång. Nu firar vi 30 år genom att flytta in Macken på Lorensbergsteatern.

På Lorensbergsteaterns 100-årsdag den 27 oktober 2016 hade Macken – TV-serien på scen med Galenskaparna och After Shave premiär. Den har nu spelats för över 100 000 personer. Biljettrycket har varit enormt och efter många diskussioner är det bestämt att den spelas ytterligare 25 gånger på Cirkus i Stockholm och kommer sedan tillbaka till Lorensbergsteatern i Göteborg.

Föreställningen består av 36 scener från tv-serien, varav 13 av de mest kända sångnumren. Alla originalskådespelare är med förutom Kerstin Granlund, som dragit sig tillbaka från scenen och Peter Rangmar, som så tragiskt avled redan 1997.

Lasse Beisher har med bravur tagit över Peters alla roller, med den frustrerade Opelägaren (som aldrig får tillbaka sin bil) i spetsen. Lasse är otroligt lik Peter på scen, inte bara till utseende utan främst till spelstil och röstläge. Charlotte Strandberg, har med sin komiska tajmning, tagit över alla kvinnliga roller i föreställningen. De övriga männen på scen klarar också av att återskapa sina roller, som de spelade i tv redan för 30 år sedan. En extra eloge till Jan Rippe (Roger) som trots att han har foten i gips, spelar hela föreställningen, med endast några små förändringar i koreografin.

På scenen finns två bilar inrullade, Roy’s & Roger’s lunchrum och när det ringer på dörrklockan hissas den lilla kiosken upp, där flera av showens mest klassiska scener utspelar sig som Konfirmationspresenten, Truckdriving song, Bilstereon, Gummi och inte minst klassikern Husvagn.

Numret som drog mest skratt under kvällen av både publik och Anders Eriksson (Roy) är nog Trumdåren, där Knut Agnered improviserade till den milda grad att det nästan var svårt att återgå till handlingen efteråt. Ovannämnda Knut och Per Fritzell är de två med allra bäst sångröster, men även Anders Eriksson fick briljera i föreställningens slutmedley Raggarkungen.

Som slutnummer fick vi sedan äntligen höra en liveversion av signaturmelodin Macken, som vi tidigare enbart fått höra från Mackens radio, i form av Björn Skifs och Lasse Lönndahls versioner. Och som extranummer Gôtt å leva som ursprungligen kommer från långfilmen – Macken.

Spelperioder blir: Cirkus Stockholm: 11 april – 12 maj 2018
Lorensbergsteatern 20 september – 27 oktober 2018

Medverkande i Macken – TV-serien på scen är: Knut Agnred, Anders Eriksson, Claes Eriksson, Per Fritzell, Jan Rippe, Lasse Beischer & Charlott Strandberg. Medverkar gör också: Den Ofattbara Orkestern XL under ledning av Anders Ekdahl.

Jennie Backman 2018-04-15

Foto: JAN ELLSINGER

http://www.kulturtuben.se/arrangemang/macken-%E2%80%93-tv-serien-p%C3%A5-scen
http://www.cirkus.se/evenemang/visa/macken-tv-serien-pa-scen-med-galenskaparna-och-after-shave
http://www.lorensbergsteatern.se/arrangemang/macken-tv-serien-på-scen