Dansa Först

När Adams fru Lisa går iväg för att dansa lindy hop, stannar han helst hemma och jobbar extra. Adam dansar helst inte och efter några år tillsammans börjar äktenskapet gå på rutin. När en allvarlig olycka drabbar Lisa hamnar hon i koma och samtidigt upptäcker Adam att Lisa varit otrogen med någon från dansklubben. Adam blir besatt av att ta reda på vad som har hänt och för att få svar måste han ta sig in i Lisas danskretsar. Det finns bara ett problem, han måste lära sig dansa först.

Manus och regi är båda gjorda av Rikard Svensson som också producerar och spelar huvudrollen Adam. Detta är något han gör med bravur och stor skicklighet.

Vad jag vet så är detta första renodlade svenska dansfilmen som någonsin gjorts, och om jag skulle jämföra denna film med någon så är det ”La La Land”. Jag tycker däremot att ”Dansa Först” är en mycket bättre film än den ovannämnda och känns mer verklighetstrogen. Filmen räds inte visa sorg, svärta och smärta för att sedan visa glädje, lycka och eufori, detta gör att kontrasterna mellan högt och lågt känns mycket starkare.

Denna film blandar drömsekvenser där Adam dansar fantastiskt bra, med mer verkliga scener där Adam är nybörjare, men blir bättre och bättre under filmens gång. Det är riktigt häftig koreografi som gjorts av koreografer från Harlem Hot Shots, MessAround, Bounce, Ultima Vez, Broadway N.Y. Stages och Clubbing, men även av Daniel Larsson och Janne Portefée Jensen & Rikard Svensson. Så filmen innehåller mycket coola danser både av proffsdansare, tävlingsdansare, musikaldansare och av amatörer.

Dansa Först” är en mycket vacker film med snyggt foto. Det är underbart skådespeleri från alla, men främst av Rikard Svensson, som får visa alla känslor från riktigt långt ner i botten till allra högsta topp. Detta är en mycket charmig och glad film där man ryktes med in i glädjen och ville upp och dansa tillsammans med de andra.

Jennie Backman 2018-09-01

Foto: Bengan Widell

Dansa Först – Trailer from Dansa Först on Vimeo.