Jekyll & Hyde på Maximteatern

Detta är Viktor Rydberg Gymnasiets 25:e musikal sedan starten 1995. Jag har sett de tio senaste årens musikaler och Jekyll & Hyde platsar i topp tre ibland dessa.

Man glömmer lätt bort att det endast är gymnasieelever på 17-19 år som spelar allt från huvudroller, till biroller, dansare, ensemble och musiker, men har även hand om allt från smink, kostym, scenografi och marknadsföring. Detta är en lika proffsig uppsättning som vilken annan musikal på en av Stockholms stora scener, då ljud, ljus och scenografi är av toppkvalité.

Som vanligt i en skoluppsättning så är det många fler unga kvinnor än unga män på scen, men i denna uppsättning har de inte löst det genom att låta kvinnorna spela män, utan att genom rent och slätt göra om rollen till en kvinna. Detta gör att musikalen inte känns så mossig, då det inte bara är männen som har viktiga arbeten att utföra, eller har något viktigt att säga till om i samhället.

I huvudrollen som Henry Jekyll och Edward Hyde ser vi Viktor Allerstrand som med små medel och olika tonlägen övertygar i sin dubbelroll som både ”goda” Dr Jekyll och ”onda” mr Hyde. Elin Swartling som Dr Jekylls käresta Emma Carew lyckas här med konststycket att få den annars bleka och tråkiga Emma att framstå som tuff tjej, med skinn på näsan. Och Nelly Karlsson som glädjeflickan Lucy Harris har en av föreställningens absolut starkaste röster.

Denna musikal är en aning lång, men den innehåller också väldigt många sånger, då de valt att ha med låtar från flera olika versioner av musikalen och sånger som tidigare strukits från föreställningen. På detta har VRG även lagt till en sidohandling, som utspelar sig i London i nutid där partiledaren Melody Harper har nått stor framgång. Den sjudande rädslan hos folket har tvingat fram beslutet att skilja gott från ont och Melody är rätt kvinna för jobbet, men så får hon Dr Jekylls anteckningsbok skickat till sig med bud och börjar att läsa…

https://vrskolor.se/jekyll-hyde/

http://www.maximteatern.com/forestallningar/jekyll-and-hyde/

https://www.ticketmaster.se/artist/vrg-tolkar-jekyll-hyde-biljetter/1005403

https://www.facebook.com/events/284892185689496/

https://www.instagram.com/jekyllandhyde2019/

Jennie Backman 2019-01-17