Avgång 23:11 på Scalateatern 2019-10-09

”Är vi döda?” frågar 17 åriga Elle ängeln när de möts på en spårvagn mot okänd destination strax före midnatt. Vilka är de andra fem i vagnen? Är de alla döda? Har ängeln svaren? Och finns det en returbiljett?

Sex personer dör. Samtidigt. Mitt i natten hamnar de på samma spårvagn, på väg mot slutdestinationen. Den ambitiösa karriärkvinnan Julia försöker förstå vad som hänt. Boxaren Bruno letar efter sin fru, samtidigt som den unga mamman Dorota försöker hitta sin dotter. Nadine gör allt för att inte få panik, medan den stökige tonåringen Elle skapar problem – och mitt i röran är Luca bara glad över att vara där. Men det är inte bara de sex ombord. Med på resan finns deras ständige skyddsängel som har alla svaren. Han vet allt om dem och deras liv, varenda hemlighet.

Musikalen är minimalistisk, endast sju personer på scen, några stolar, en laptop och en pianist. Föreställningen är karaktärsdriven där artisterna får visa på ordentligt med skådespeleri. Det är kvinnorna som både har de vackraste rösterna och sångerna. Det är spännande att se så många ny ansikten på en större scen och det känns att de har valt skådespelarna för att de passar i rollerna och inte för att de har kända namn.

Föreställningen är ensam i sitt slag om att låta publiken avgöra hur varje föreställning ska sluta d.v.s. vilken av karaktärerna som ska få återvända till livet.Dock tycker jag att publiken tog det säkra före det osäkra och röstade på den mest uppenbara, vilket gjorde att resultatet tyvärr kändes lite väl uppgjort. Den karaktären som berörde mig allra mest var ensamma Nadine, ömsint spelad av Jasmine Heikura.

Det negativa är att första akten kändes lite väl lång och att andra akten började med en lång scen då skyddsängeln sjöng och talade direkt till publiken. Många sånger var tyvärr väldigt korta och jag hade gärna velat höra en vers till.

Jennie Backman 2019-10-13

I rollerna syns: Aida Jabbari, Sanna Martin, Jasmine Heikura, Antonio Tengrot, Evelina Klavéus, Zardasht Rad och Jonas Nerbe.

Regi: Andreas Boonstra
Musik: Stefan Levin
Kapellmästare: Anders ”Zibbe” Holzt
Efter en pjäs av Don Allen (Tram 23.11)
Svensk översättning av Jonas Nerbe.
Dramaturg: Erik Fägerborn.
Sångtexter : Fägerborn/Levin/Nerbe
Scenografi/Kostym: Sara Kander
Smink : Cais-Marie Björnlod

Hemsida: http://www.sthlmsmusikteater.com/
Biljetter: https://www.scalateatern.se/forestallning/avgang-23-11/