Frihetens Namn – en nykomponerad humoristisk musikteater om hur Sverige fick sin demokrati.

Musik av Andrea Tarrodi, text Andreas Boonstra och regi Mirja Burlin. Urpremiär Stockholm Stadsteater 
Kilen: 11 november – 20 november 2021.
Detta är ett litet kammarspel med tre medverkande på scen; Natasja Jean-Charles i huvudrollen och Sanna Martin och Jonas Nerbe i övriga roller. Kulisserna består endast av fem skärmar, två stolar och en bänk. Orkestern består av tre musiker, en på fiol, en på dragspel och en på det unika instrumentet Cimbalom. Detta gör att musikarrangemanget får ett mycket eget och unikt sound.

Den stora behållningen är de två kvinnliga skådespelarna superproffsiga Sanna Martin och stjärnskottet Natasja Jean-Charles, som tog sin examen så sent som 2020 från Högskolan i scen och musik i Göteborg. Natasja bjöd till och med på ett litet steppnummer.

Anledningen till att denna föreställning sätts upp just nu är för att demokratin fyller 100 år 2021. Det är 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. 

Tyvärr går handlingen över huvudet på publiken, då den inte är tillräckligt tydlig och samtidigt skriver de publiken på näsan och säger vad de ska tycka och inte. Detta blir lite extra komiskt eftersom de pratar om just detta i föreställningen att pjäser inte ska göra. Jag vet inte heller vem denna musikal är skriven för? De som redan har koll på demokratins historia eller de som inte har det? 

Vad jag har läst mig till så har aldrig Mirja Burlin regisserat en musikal tidigare och det märks dessvärre.  Detta är inte en av Boonstra / Nerbes bättre musikteatrar, men inte heller en av deras sämre. Men akt ett mycket bättre än akt två, som kändes i tramsigaste laget. Föreställningen kändes också en aningen för lång, så det kanske hade räckt med en akt. Dock gör skådespelarna det bästa de kan med det materialet de faktiskt har, så ingen skugga falla på dem.

Jennie Backman 2021-11-12 

Biljetter: https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/frihetens-namn 

MEDVERKANDE
Natasja Jean-Charles – Janna
Sanna Martin – Ellen Key, Tina, Kata Dahlström
Jonas Nerbe – Hjalmar Branting, Jannas pappa, Ulrik.

MUSIKER
Minna Weurlander – Konsertackordeonist
Olof Wendel – Cimbalom/musikarrangemang
Anna Rodell– Violin.

PRODUKTIONSTEAM
Andreas Boonstra – Text, sångtexter, Ljusdesign
Andrea Tarrodi – Musik
Mirja Burlin – Regi
Jonas Nerbe – Konstnärlig ledare
Kristin Stenerhag – Repetitör, instudering
Caroline Romare – Scenografi och kostymdesigner
Alexandra Södergren – Mask 
Amandus Lindblad – Producent
Christina Gleaser – Press.

PUBLIKSAMTAL
Var med på våra uppskattade PUBLIKSAMTAL!
Längd ca 30 min.

Publik med biljett bjuds in att stanna kvar en stund efter föreställningen för att delta i eller lyssna på samtal om föreställningen, den konstnärliga processen och ämnet – demokrati. Samtalen leds av Jonas Nerbe SthlmsMusikTeaters konstnärliga ledare och till samtalen har det bjudits in särskilda gäster som bidrar med sina unika erfarenheter och kunskap i samtalet. Missa inte detta!

Datum och gäst till samtalet:

12/11 – Soledad Piñero Misa
13/11 – Tomas Björkman
14/11 – Mats Svegfors
16/11 – Åsa Wikforss
17/11 – Börje Erdtman
19/11 – Anders Lundin