Oliver Twist i Rojteaterns tappning

Charles Dickens klassiska roman om den föräldralöse pojken Oliver Twist kommer till liv igen på RoJteaterns scen. I musikteaterns lustfyllda form med nydramatisering, nyskriven musik, sagolik kostym och scenografi bjuds publiken på en gripande föreställning som lockar till både skratt och tårar.

Oliver Twist lever under hemska förhållanden och flyr till London, utan vidare framtidsutsikter eller mat för dagen. Han hamnar hos ett tjuvgäng som vill få honom att begå brott. Detta startar en kedja av händelser där Oliver kastas mellan hopp och förtvivlan med sin moraliska kompass som enda vägledare.

Oliver Twist skulle egentligen haft premiär redan våren 2020, men efter att ha skjutits upp om och om igen äntligen kunde ha premiär 30 oktober 2021. Detta är en av Rojteaterns mest bearbetade och kompletta föreställningar. Det är många smarta och snygga scenlösningar, dekorer, scenografier och kulisser. De viker ut en vägg så är vi förflyttade till Mr Brownlows vardagsrum, de viker ut en annan så är vi på krogen The Cripples och med hjälp av ett tvättstreck är vi tillsammans med tvätterskorna på arbetshuset.

Detta är som alla Rojteaterns föreställningar en nydramatisering med helt nyskriven musik. Dock tycker jag att de krånglade till handlingen onödigt mycket med en bihandling om testamente, arv och halvsyskon. Denna handling finns tydligen med i original berättelsen av Charles Dickens, men tas sällan med i filmatiseringar eller teateruppsättningar.

Föreställningen kändes också som den började mitt i handlingen, men jag tror detta beror på att den annars hade blivit alldeles för lång, då den redan nu är 2,5 timma inkl. paus. De löste detta genom att återberätta det som hänt genom sånger, monologer och drömmar.

Rojteaterns ensemble är väldigt stor och trots detta både dubblerar och tripplar många sina roller. I en amatörensemble så skiftar som alltid både skådespeleri och sånginsatser mycket, men i ensemblescenerna så låter sånginsatserna som allra bäst. Jag tror att Erika Sandh, i rollen som den unga Oliver Twist, hade behövt mygga för att höras ordentligt i sina solonummer. Det var roligt att återse många skådespelare som jag tidigare sett i flertalet av Rojteaterns uppsättningar, men också upptäcka flera nya begåvningar.

En av de få saker jag har att anmärka på är den icke handikappvänliga, mycket höga och branta läktare, som de denna gång valde att publiken skulle sitta på. Det var svårt både för de äldre och för publik, som av olika anledningar har svårt att gå, att klättra upp och ner från läktaren.

I rollerna ses bl.a. Oliver Twist – Erika Sandh, Fagin – Torbjörn Lindbergh, Bill Sikes – Anton Nyström, Nancy – Pernilla Salkert, Mr Brownlow – Dennis Simonsen m.fl. Manus, musik och regi: Håkan Marmegård som även har gjort dramaturgin tillsammans med Anna Persson.

Biljetter: https://rojteatern.nu/biljett.html

Jennie Backman 2021-11-15